GÁZSZERELÉS MIKA 6E FŰTÉSI RENDSZERHEZ

Először is szeretnék egy gyakori tévhitet eloszlatni. Ha Ön legálisan cserél bár milyen gázkészüléket (lehet akár egy tűzhely), azt valamilyen formában a gázművek felé be kell jelenteni. A legegyszerűbb bejelentési mód az un. egyszerűsített gázkészülék csere bejelentés szerelői nyilatkozat benyújtásával. Ez akkor lehetséges, ha nem kellett a gáz fogyasztói vezetékhez hozzányúlni és az egyéb jogszabályoknak is megfelelünk a készülék kiválasztásával. ERRŐL BŐVEBBEN ITT:

Ha a szóban forgó lakásban egy parapetes konvektor működik, aminek a helyére szeretnénk felszerelni a Mika 6E készüléket, akkor jó esélyünk van egyszerűsített gázkészülék csere eljárással legalizálni a munkát. Feltétel még, hogy miden egyéb gázkészülék, annak elhelyezése, bekötése, a gázvezeték állapota stb. megfelel a műszaki biztonsági előírásnak.

Ha gázkészüléket kell megszüntetni, (pl. van egy plusz konvektor amit szeretnénk likvidálni, hiszen feleslegessé vált a Mika 6E fűtés miatt) akkor a gázkészülék felszámolása TERVKÖTELES és jóváhagyott gázterv és kivitelezés után át kell adni a gázművek felé, egy a gázművektől kirendelt műszaki ellenőrnek (MEO). A gázvezeték ha acél csöves és hegeszteni kell rajta (már pedig ha gázkészülék szűnik meg akkor ez elkerülhetetlen) a munka elvégzése előtt a gázmérőt kötelező leszereltetni a gázszolgáltatóval! Műszaki átadásra sem kerülhet addig sor!

Gázmérő leszereltetésének 2 féle menete lehetséges. (Időben közel azonos)

  1. Bemegyünk a gázszolgáltatóhoz (Fiume út 9-11. fszt. MEO osztály, jobbra sorszám automata, balra hátul irodák) és egy megrendelő lap kitöltésével kezdeményezzük a mérő leszerelését (fizetős). Megrendelés és fizetés után 60 napon belül jönnek és leszerelik a mérőt. Ez lehet 1 héten belül is, nem tudom mitől függ. Ezután lehet dolgozni a vezetéken, de nem árt tudni, hogy mi lesz a gázterven amit el kell a tervezőnek fogadtatnia a tervellenőrrel. (Engedélyezett gázterv jó esetben kb. 1-2 héten belül tud elkészülni.) Ha elkészült a kivitelezés és minden olyan kitétel ami a gázterven rajta van, akkor lehet kérni a MEO-t (műszaki ellenőrzést) a gázművektől. Hogy mi mindennek kell rendben lenni  a MEO-ra, arról BŐVEBBEN ITT. Ha sikeres a MEO, akkor egy újabb díjbefizetést követően időpont egyeztetés után visszaszerelésre kerül a gázmérő, újra van gázszolgáltatás! MEO ra időpontot 1-2 héten belül szoktak adni. Tavasszal 1 héten belül, ősszel 2 hét is lehet. A készülék beüzemelése ez után történhet.
  1. Gáztervező elkészíti a gáztervet, amit a gázszolgáltatónál jóváhagyat. (Engedélyezett gázterv jó esetben kb. 1-2 héten belül tud elkészülni.) Az engedélyezett gázterven lesz egy tervszám, ami alapján egy megrendelő lap kitöltésével lehet kezdeményezni a gázmérő ideiglenes leszereltetését munkavégzéshez (Fiume út 9-11. fszt. MEO osztály, jobbra sorszám automata, balra hátul irodák). (Bezsákolva a helyszínen marad a mérő). Megrendelés és fizetés után 60 napon belül jönnek és leszerelik a mérőt. Ez lehet 1 héten belül is, nem tudom mitől függ. Ezután lehet dolgozni a vezetéken (hegeszteni).A kivitelezés után ha minden elkészült a jóváhagyott gázterv szerint lehet bejelenti a munkát átvételre a gázműveknek. MEO ra időpontot 1-2 héten belül szoktak adni. Tavasszal 1 héten belül, ősszel 2 hét is lehet. A készülék beüzemelése ez után történhet.

A MEO ra bejelentkezést én intézem és előlegezem meg a díjfizetést! A mérő leszereltetéséhez én nem kellek, a tulajdonosnak kell időpontot egyeztetni, hogy be tudjon jutni a gázművek alkalmazottja a mérőt leszerelni (fizetős).

Amennyiben indokolt rézzel új gázvezetéket építeni a mérő és a gázkészülék v. készülékek között, akkor megint más a menet. Ebben az esetben is kell gázterv, de nem kell a mérőt leszereltetni. Elékészül a gázterv szerint a kivitelezés, ami után a munkát bejelentem a gázművek felé és kérem a műszaki ellenőrzést. Be kell fizetnem az előleget a MEO elvégzésére, aminek a díja jelenleg 21.600 Ft. MEO ra időpontot 1-2 héten belül szoktak adni. Tavasszal 1 héten belül, ősszel 2 hét is lehet. A készülék beüzemelése ez után történhet.